Ja, voorzitter, dank u wel

Ons lid en schrijver van het boek; “Ja, voorzitter, dank u wel” Marco Pulles woont in Son en Breugel, en overhandigde op 30 januari zijn boek aan burgemeester Suzanne Otters-Bruijnen. In het boek combineert Marco zijn ervaring als oud-luchtmachtvlieger en gemeentepoliticus met inzichten uit de sociale psychologie. Met zijn achtergrond biedt hij een frisse kijk op een onderwerp dat vaak als complex en bureaucratisch wordt gezien.

Wat was jouw motivatie om dit boek te schrijven?

Het idee ontstond een paar jaar geleden, toen ik zag hoe verhit en stroef de discussies in de gemeenteraad verliepen. Er was veel onderlinge frustratie, oppositieleden voelden zich buitengesloten en samenwerking was ver te zoeken. Dat zette me aan het denken: hoe kan dit anders? Mijn achtergrond in de luchtvaart en sociale psychologie gaf me inzichten die ik wilde vertalen naar de politiek.

Wat kunnen raadsleden leren van de luchtvaart?
In de luchtvaart was het vroeger zo dat de gezagvoerder allesbepalend was. Dat heeft tot vele rampen geleid omdat andere bemanningsleden niet durfden in te grijpen. Tegenwoordig werken we met ‘Crew Resource Management’: iedereen in het team wordt gehoord en kan bijdragen aan betere besluitvorming. Die werkwijze kun je ook toepassen in de politiek. In plaats van starre hiërarchie en rigide coalitie-oppositieverhoudingen, moet er meer ruimte komen voor samenwerking en dialoog.

Je pleit voor minder polarisatie in de politiek. Hoe zie je dat voor je?
Het begint met erkennen dat niemand het absolute gelijk heeft. In sociale psychologie wordt vaak gesproken over ‘The Wisdom of a Small Crowd’: kleine groepen van vijf tot zeven mensen die kennis hebben over de materie en die open staan voor elkaars ideeën, nemen de beste beslissingen. In grote politieke debatten raken we vaak verzand in herhaling en partijbelangen, terwijl het veel effectiever is om in kleinere groepen naar elkaar te luisteren en om elkaar uit te dagen om tot een gezamenlijke werkelijkheid te komen die de basis moet zijn voor een besluit.  

Betekent dat dat oppositie en coalitie minder strikt gescheiden moeten zijn?
Ja, absoluut. Waarom zou de meerderheid altijd het bij het rechte eind hebben? En waarom wordt de minderheid vaak genegeerd? Ik pleit voor een politiek model waarin alle partijen, ongeacht hun grootte, serieus worden genomen. Dat leidt tot betere en breder gedragen besluiten.

Wat hoop je dat lezers uit jouw boek meenemen?
Dat politiek meer is dan winnen of verliezen. Het gaat om samenwerken, luisteren en bereid zijn om je eigen standpunt te heroverwegen. Ik hoop dat raadsleden, maar ook inwoners, gaan inzien hoe belangrijk gemeentepolitiek is en dat het écht invloed heeft op het dagelijkse leven. En dat het ook anders kan: constructiever, opener en effectiever.

Meer lezen?

In zijn boek duikt Marco dieper in hoe gemeentepolitiek efficiënter en effectiever kan functioneren, met praktijkvoorbeelden, wetenschappelijke inzichten en een vleugje humor. Wil je meer weten? Bestel het boek via deze link.